Nystädat utan att anstränga dig


I dag har det blivit allt mer vanligt med städhjälp i svenska hem. Inte så konstigt eftersom vi i Sverige kan göra avdrag för så kallade hushållsnära tjänster och få mellan 30-50 procent av städhjälpen avdragen direkt på fakturan från städföretaget.

RUT betyder renhållning, underhåll och tvätt - och avdraget för de här tjänsterna betyder alltså att du kan få göra ett avdrag för arbetskostnaden som du får i ditt hem när ett företag hjälper dig med till exempel hemstädning.

En kvinna torkar av bordet

Vem har rätt till RUT?

Den som är vuxen, alltså över 18 år och betalar skatt (är skatteskyldig) i Sverige kan få göra RUT-avdrag för hushållsnära tjänster som till exempel hemstäd, tvätt och underhåll.

Det går till så att det företag som du anlitar, till exempel en firma för hemstäd, drar  av en del av arbetskostnaden på din faktura. Den avdragna delen betalar sen staten via Skatteverket till städföretaget. En del av städningen till ditt hem betalar alltså staten. Härligt eller hur? Du kan få ett nystädat hem utan att anstränga dig och du behöver inte ens betala hela kalaset själv!

Hur mycket hemstäd får jag göra avdrag för?

Det kan röra sig om 30-50 procent av kostnaden. Hur stor den delen blir, beror på din ålder och om du samma år också anlitar ett byggföretag som gör ROT-avdrag. Skatteverket kommer att titta på den totala kostnaden för arbetet som utförts i ditt hem och sen avgöra om du får avdragen och hur stora de blir. 

Gammal är äldst

Det finns olika nivåer som gäller beroende på ålder. Generellt kan man säga att ju äldre du blir desto mer RUT-avdrag kan du har rätt till. Är du under 65 år kan du göra RUT-avdrag för 25 000 kronor per år. Har du fyllt 65 år eller är äldre än så gäller den dubbla summan. Redan vid 50-års åldern ökar möjligheterna för att få göra avdrag för mer hushållsnära tjänster genom RUT.

RUT hänger alltså samtidigt i hop med ROT, alltså avdrag som går att göra för hjälp med reparationer, ombyggnationer och tillbyggnader i hemmet. När Skatteverket fått in uppgifter från RUT-företag och ROT-företag som hjälp till hemma hos dig så räknar myndigheten ut ett totalbelopp som visar hur mycket avdrag du kan få. Vad som gäller för dig kan du kolla upp på myndighetens hemsida.

På Skatteverkets hemsida finns en tjänst (Rot&rut) där du kan se hur mycket avdrag du hittills använt under ett år och även tidigare år.

9 May 2016