Hur ska man tvätta fönster perfekta?


Det är inte svårt att få perfekta och rena fönster, om du bara vet hur du ska göra, vilket gäller det mesta här i världen. Det viktigaste som du bör tänka på är inte så mycket vilket rengöringsmedel som du använder. Vissa säger att man absolut måste ha kemikalier som de säljer i affärerna för att det ska bli riktigt rena fönster, men det är bara ett sätt att sälja på dig kemikalier som inte är särskilt miljövänliga, eller bra för dig själv heller att andas in. Därför tycker vi att det bästa som du kan använda dig av är miljövänlgit och väl beprövade medel för att få dina fönster rena.

Vad ska du använda för medel?

Vissa anser att det räcker med att använda vanligt diskmedel för att få fönster rena. Rena blir de, men diskmedel tenderar att lämna efter sig en hinna på fönster som inte är så välkommet, när de torkar. Du kan gott och väl använda vanlig grön såpa, förslagsvis Grummes gröna såpa. Den späder du ut i en liter vatten och 3 droppar grön såpa. Du kan alltid pröva dig fram, tycker du inte att det räcker med 3 droppar på 1 liter vatten, häller du i mer såpa. Allt beror ju på hur smutsiga fönstren är.

Vilka rengöringsredskap behöver du?

Bland det absolut viktigaste som du bör köpa är en riktigt bra fönsterskrapa. Det viktigaste med fönsterskrapan är gummidelen av skrapan. Vill du har riktigt perfekta fönster, bör du köpa en fönsterskrapa i en färghandel. De är ock så tillräckligt breda för att det inte ska bildas rinniga fläckar på fönster. Sedan kan du behöver en kortare fönsterskrapa, för tvätt av mindre fönster. Du kan också med fördel använda denna fönsterskrapa på speglar. Prova så får du se. Du behöver också en liten för vatten- och såpablandningen och en mjuk svamp. Här är det inte så noga, vad det är för en svamp, bara att den är mjuk och inte skrapar fönstrets yta.

Så här gör du

Börja med att blötlägga svampen. Ta den blöta svampen för den över hela fönstret och på särskilt smutsiga fläckar tar du flera gånger. Doppa svampen i vatten/såpablandningen om du behöver det. När sedan hela fönstret är rent, tar du fönsterskrapan och börjar uppifrån och går ner. Här är det viktigt att du tar med hela tag över fönstret i ett enda svep. Annars blir det rinnande fläckar på fönstret. Antingen tar du hela fönstret horisontellt och sedan tar med fönsterskrapan omlott över det första taget, eller så drar du först över hela fönstret (på bredden) och sedan avslutar du taget med fönsterskrapan och drar lodrätt ner för, förslagsvis högra sidan på fönstret. Sedan gör du likadant med nästa tag, men tar det omlott taget med fönsterskrapan så att det inte blir rinnande fläckar på fönstret.

Du behöver alltså:

1 hink

1 mjuk svamp

1 fönsterskrapa

1 trasa

Grumme grön såpa

Tyckte du det var svårt? Du kan även anlita en städfirma som kommer och gör detta åt dig. Särskilt viktigt är det att fönster är rena när det är dags att flyttstäda. Lycka till!

28 Jan 2019