Hitta rätt städfirma för städning i Stockholm


I Stockholm har städbranschen fått ett rejält uppsving de senaste åren. Sedan RUT-bidraget infördes 2007 har även medelklassen ansett sig ha råd med hushållsnära tjänster och synen på städare som offer och ”pigor” har sakta bytts ut. Nu är det väl ingen som gör skillnad på en professionell städare och en hantverkare som en snickare eller målare.

Kvinna som är redo att städa

Svårt att hitta rätt?

Det blir alltså allt populärare att ta hjälp med städning i Stockholm, både regelbunden hemstädning och enstaka städtjänster som flyttstädning, storstädning eller fönsterputsning. Denna efterfrågan har s klart mötts av ett allt större utbud; i dag finns över tusen registrerade städfirmor i Stockholm, dessutom finns flera firmor i Uppsala, Södertälje och andra närliggande städer, som även erbjuder sina tjänster i Stockholm. Hur ska man hitta den bästa?

Vad ska städningen innehålla?

Ja, det kan man kanske aldrig vara säker på att man gör, men det går definitivt att göra ett urval baserat på en rad faktorer. För det första gäller det att vara helt klar över vad det är man efterfrågar. Om det är hemstädning, hur ofta vill man ha städat, och vad vill man ska ingå? För de flesta städfirmor är det ungefär samma saker som ingår, men det kan alltid skilja sig lite åt, och om man till exempel vill att fönsterputsning ska ingå så sjunker antalet aktörer ganska markant. Är priset viktigt, eller finns det annat som har större betydelse?

Det går bättre för anständiga företag

Många anstränger sig för att hitta ett etiskt företag, där de anställda har kollektivavtal och får bra löner. För andra är detta ointressant, de vill ha det billigaste möjliga. Bra att tänka på i dessa fall är att företag, som värnar sina anställda och försöker driva en juste och seriös verksamhet, i längden är de som får flest långtidskunder och har chans att överleva i konkurrensen, medan lycksökare som behandlar sina anställda illa sällan blir långvariga i branschen. Vill du ha ett långvarigt samarbete med en städfirma, välj en vars värderingar du själv kan stå för, det kommer att löna sig i längden.

Glöm aldrig internet

Du bör också noggrant kolla upp vad tidigare kunder har att säga om firman. Detta kan du i regel googla dig till. Överhuvudtaget är nätet ett bra verktyg när du vill hitta pålitliga städfirmor. Företag som det är svårt att få fram information om har antagligen väldigt lite erfarenhet, eller så har de aktivt försökt att få bort information om sig själva från internet. I båda fallen är det tecken på att man bör undvika den firman.

En seriös städfirma i Stockholm har en tydlig och lättillgänglig hemsida, där man kan läsa om vilka tjänster som erbjuds, vad de kostar i genomsnitt, plus annan värdefull information om företaget, som huruvida de har ansvarsförsäkring, certifikat och nödvändiga tillstånd. En bra firma svarar i telefon och kan svara klart och tydligt på dina frågor. Om inte, leta vidare.

Skriv kontrakt med rätt städfirma

Att skriva kontrakt med en städfirma för regelbunden hemstädning är ett stort steg, och du ska inte göra det om du inte är helt säker på att du kan lita på företaget. Så se till att ha ordentligt på fötterna och kolla upp städfirman noga innan du skriver på något Förhoppningsvis hittar du rätt med en gång, och kan njuta av professionell hemstädning en lång tid framöver. Här kan du fortsätta läsa om hur du kan anlita städning i Stockholm på: http://www.stockholmstädning.se.

10 Nov 2018