Grön eller Gul såpa, vad är skillnaden?


Grön eller gul såpa, vad är skillnaden? Städ-Sverige är uppdelat i två olika läger: de som föredrar gul såpa och de som föredrar den gröna såpan. Det påminner om den gamla hjärtliga konflikten mellan ägare av Saab och ägare av Volvobilar. Men, till skillnad från hur den konflikten såg ut så finns det egentligen ingenting att bråka om vad gäller såpa. Faktum är att den gula- och den gröna såpan är likadana.

Både gul och grön såpa tillverkas av tallfettsyra och med exakt samma mängder. Tallfettsyra är å sin sida gul till färgen så i den mån man vill tala om ett original så är den gula såpan att anse som ett sådant. Den gröna å sin sida får sin färg av ett färgmedel som tillsätts i en liten mängd.

Rent historiskt dock så kan man se en skillnad. Det fanns nämligen tidigare en annan typ av grönsåpa som hade extremt vårdande egenskaper. Denna tillverkades genom att man kokade hampaolja. Detta blev emellertid förbjudet att använda i Sverige och då började man istället att färga den gula såpan. Då hampaodling numera är tillåten som industriell odling så finns egentligen ingenting som säger att den gröna såpan - i dess originalform - inte ska hitta vägen tillbaka till våra städskåp igen. Men hittills har ingen tillverkare tagit till fasta på den möjligheten.

Den gula såpan i norr - den gröna i söder

Intressant i sammanhanget är att det finns en geografisk detalj att ta i beaktning i frågan om den gula eller den gröna såpan. Man kan tycka att den gröna såpan - som den tillverkas nu - borde få stå tillbaka för den gula. Av den enkla anledningen att de, som sagt, är exakt likadan.

Men, det skulle inte fungera enligt tillverkarna. Detta då de ser en klar skillnad mellan hur konsumenterna i vårt avlånga land agerar. Klart står nämligen att folk i norr föredrar den gula såpan i en högre utsträckning. Detta medan invånarna i söder väljer den gröna såpan - och, enligt många undersökningar, skulle ha svårt att tänka sig ett byte. I södra Sverige säljs nästan nästan bara grönsåpa. Frågan är vad detta beror på? Vet man inte bättre eller handlar det om traditioner?

Det finns även en uppstickare på marknaden. Detta i form av Västerbottenssåpa. Den tillverkas av majs/rapsolja som kokas och renas och förtvålas. Denna variant är ett ypperligt alternativ att använda istället för exempelvis linolja då de har samma vårdande egenskaper. Nu väntar vi bara på att någon återigen ska slå slag i sak och börja tillverka den gröna såpan av hampa igen. Genom detta kommer säkerligen en hel del att jubla i de södra delarna av vårt land.

11 Nov 2021