Glöm inte att rengöra din tv


Vågar man rengöra tv utan att den tar skada och hur ska man i så fall göra? Det är klart att man ska rengöra sin tv och det finns väldigt effektiva metoder som fungerar mot all typ av smuts och alla tänkbara fläckar.

Utseendet på våra tv-apparater har verkligen kommit att förändras. Det var inte många år sedan som en tv krävde ett stort utrymme och där man således också var tvungen att köpa speciella möbler enbart för att få plats med den. Tjock, tung och obekväm - dessutom med en ganska dålig bildkvalitet och ett avsevärt mycket sämre ljud än vad nuvarande apparater erbjuder.

Den enda egentliga fördelen som dessa gigantiska och otympliga burkar erbjöd var att de var enkla att städa; de handlade bara om att torka av med en fuktig trasa och sedan kunde man återgå till att se Dallas på lördagskvällen igen.

rengöra tv

En modern tv är känsligare

Dagens tv-apparater är känsligare och mer sofistikerade i och med att de är tekniskt överlägsna föregångaren. Den lövtunna skärmen kan lätt gå sönder och minsta tryck kan förstöra pixlarna; något som ger en sämre bild och där det tunna, ljusabsorberande filtret kan skadas och därigenom också ge en mörkare bild än vad man som tv-tittare vill ha.

Ska man då strunta i att rengöra sin tv som en följd av dess känslighet? Nej, men man ska använda sig av rätt teknik och rätt produkter. Den tv du äger blir fortfarande smutsig, eller hur? I synnerhet om du har småbarn som lägger sina kladdiga händer på skärmen och som petar med fingrarna där det rör sig. En barnhand mitt i bilden kan förstöra den bästa av alla tv-serier och naturligtvis så bör du ta bort denna. Vi tänkte visa hur.

Så här ska du rengöra din tv

Vi tänkte rada upp några tips kring hur du ska rengöra din tv på bästa sätt och samtidigt också varna för hur du absolut inte ska göra. Vi hoppas att dessa knep ska vara dig till gagn och att du tack vare dessa dels kan få längre livslängd på din tv och dels också få en angenämare upplevelse varje gång du använder den.

  • Slå av strömmen. Det första steget är att du aldrig ska rengöra en varm tv. Slå av den och dra gärna ur sladden innan du sätter igång; detta som en extra säkerhetsåtgärd. Anledningen till att rengöringen blir bättre om tvn är kall är att den i varmt tillstånd samlar på sig extra mycket damm som en följd av statisk elektricitet. Det blir helt enkelt lättare att rengöra en kall tv än en varm.
  • Mikrofiberduk! Se till att köpa några microfiberdukar att använda då du ska torka av skärmen. Dessa repar inte ytan och de gör jobbet på ett effektivt sätt. Dagens skärmar är inte av glas och det innebär att den gamla tekniken med fönsterputs inte är användbar längre. Provar du detta så kommer din tv att ta skada. Vi skulle även avråda dig från att använda vanlig torktrasa eller en handduk. Det finns risk att någonting - fett, smuts, fläckar, gammalt rengöringsmedel - finns kvar på sådana och att de därigenom skadar skärmen.
  • Fingeravtryck = vatten. För att få bort fingeravtryck räcker det ofta med lite vatten och där du använder en fuktig trasa. Tänk på att aldrig spruta vatten direkt på skärmen. Fukta en trasa och torka av.
  • Mjuka händer. Du ska aldrig trycka hårt på skärmen. Det skadar bara pixlarna och kan dessutom förstöra den ljusabsorberande filmen utanpå skärmen. Skadar du skärmen genom att du trycker på den så gäller sällan garantin. Det finns speciella rengöringsmedel att använda för tv-skärmar som är lite hårdare smutsad. Använd hellre ett sådant än att frestas av att trycka hårt för att bli av med en fläck. Ett skärmrengöringsmedel är för övrigt lite av ett måste att ha i samband med att du ska rengöra din tv. Använd aldrig ett vanligt rengöringsmedel; det för bara med sig skador på sikt.
1 Oct 2019