Glöm inte att rengöra din kaffebryggare


Är verkligen kaffe allt du får i koppen eller är det kanske dags att rengöra din kaffebryggare? Det är troligt att så är fallet och det säger vi med en vetskap om att många glömmer den detaljen.

En kaffebryggare måste - precis som allt annat i köket - rengöras för att dels behålla sin funktion och dels också för att det samlas väldigt många otrevliga saker i den. Vi kan här som ett litet axplock nämna kalkavlagringar, fett, smuts, bakterier och mögel. Det är definitivt inte det man vill ha serverat i sin första morgonkopp med kaffe - och inte den sista heller, för den delen.

Kaffebryggaren blir - liksom exempelvis vattenkokaren - ofta sidsteppad vad gäller rengöring och den blir det som en följd av den har hett vatten i sig. Det heta vattnet - tror man - ska liksom ta död på alla bakterier och i och med detta så har man också en rakt igenom hygienisk kaffebryggare.

Det är alltså ett direkt felaktigt antagande som kan göra dig sjuk. Det är den varma, fuktiga miljön som man måste se upp med och detta då det är i den som bakterier trivs och frodas. Börjar du inte rengöra din kaffebryggare så kan du alltså bli sjuk. Lyckligtvis så är det inte speciellt svårt att lyckas får en kaffebryggare ren igen.

Diska med jämna mellanrum

Det enklaste sättet är att skapa goda vanor. Har du använt din kaffebryggare så plockar du ur filtret och de lösa delarna och lägger dessa i diskmaskinen. Har du inte diskmaskin så fungerar det utmärkt att diska för hand också. Genom detta så håller du din kaffebryggare i ett fräscht skick och varje liten kopp kaffe du dricker kommer att smaka precis på det sätt som tanken är: fullständigt delikat.

Alltså; diska din kaffebryggare på samma sätt som du diskar dina muggar och du kommer att minimera riskerna att bli sjuk.

kaffebryggare

Så här kan du rengöra kaffebryggare på djupet

Så, du har insett att även din kaffebryggare behöver rengöras. Gott så, men i och med att denna insikt kommit först nu så kan det vara så att just din kaffebryggare är rejält smutsad och illa åtgången. Det är ingen fara, det finns sätt att rengöra även den hårdast smutsade bryggaren och få den i nyskick igen.

Så här gör du:

  • Fyll din kaffebryggare med hälften vatten och med hälften ättika. Brygg till hälften och slå sedan av kaffebryggaren. Låt dra i en halvtimme.
  • Kör igång bryggaren igen och brygg den halva som är kvar. Låt dra i ytterligare en halvtimme.
  • Sätt i ett nytt filter och kör bryggaren enbart med vatten. Upprepa två gånger.
  • Ta en tvättsvamp och häll lite diskmedel i kannan. Sätt igång att diska. Har du en väldigt hårt smutsad kanna så kan du testa att använda lite vanligt ris - det har en slipande, men skonsam, effekt. Ta en trasa och torka rent efter du har sköljt ur.
  • Slå på bryggaren, denna gång med kaffe i, och njut av en kopp som smakar delikat och som inte på något sätt kan göra dig sjuk.
1 Oct 2019