Fönsterputsning med bra resultat


Många som putsar sina fönster kan märka att resultatet aldrig blir riktigt så som man vill ha det. Lite smuts eller ränder kan finnas kvar, även om det känts som att man har putsat fönstret så bra man bara kan.

På många håll i landet är det populärt att istället anlita proffs för att få fönstren riktigt rena och fina. Det här är bland annat mycket populärt i Stockholm, troligen på grund av att rut-avdraget används mest där. Det är dock inte bara i Stockholm och de kringliggande stockholmskommunerna som kan få riktigt rena fönster.

Här kommer en guide på hur du kan utföra fönsterputsningen själv – med perfekt resultat.

Tvätta fönster

Fönstrets yta är inte slät

Till att börja med bör du undersöka hur fönstret faktiskt ser ut. Om man tittar på, eller stryker handen över det så kan man lätt luras till att det är en helt slät yta – så är dock inte fallet. Om man skulle titta på fönsterytan genom ett mikroskop skulle man se att det snarare är gropigt och buckligt. När man går igenom fönstret med en fuktig trasa kommer man därför oundvikligen att lämna kvar olika mängder vätska i groparna. Det här leder till att resultaten inte ser riktigt rent ut – speciellt när solen ligger på.

Använd en bra fönsterskrapa

Det är lönlöst att försöka få ett torrt och fläckfritt resultat med en trasa, eftersom trasan alltid är mer eller mindre fuktig, något som följaktligen lämnar väta i fönstrets olika bucklor och gropar. Det är därför av yttersta vikt att man använder sig av en riktigt bra fönsterskrapa under fönsterputsningen. En riktigt bra fönsterskrapa kommer nämligen åt i fönsterytans ihåligheter och tvingar ut vätskan ifrån sina skrymslen.

Tänk på: Med största sannolikhet är gummiskrapan som står i badrummet inte tillräckligt bra. Det rekommenderas att köpa en fönsterskrapa som är tillverkad i syftet att just putsa fönster med.

Tidningspapper eller trasa

Det är inte utan anledning som många hyllar tidningspappret roll i fönsterputsningen. Det fungerar förvånansvärt bra, med tanke på att många händer har varit i kontakt med det och att det är fullt av trycksvärta. Känner man att det funkar bra kan man absolut köra på det.

Dock använder sig proffsen ofta en mikrofibertrasa, då den kommer åt mycket bättre i fönstrets små gropar och även i hörnorna. Den suger också upp mer vätska en gårdagens kvällstidning.

8 Jun 2016