Detta ska du använda vid fönstertvätt


Vad ska man använda för medel som både gör fönstren snygga och rena samtidigt? Helst ska ju medlet också vara miljövänligt också. Svaret är att allt som innehåller alkohol är bra för fönster. Det är alkoholen som gör glas rena och som inte lämnar efter sig ränder på glas. Du ska helst inte använda ammoniak, även om den äldre generationen använde det förut. Man visste inte hur pass farligt det var för miljön.

Istället för att fokusera på rengöringsmedlet kan du använda mikrofiberduk när du rengör själva glaset. Efteråt kan du torka med en torr mikrofiberduk, eller med en varm och fuktig trasa. Då bör den trasan vara helt fri från ludd som annars kan fastna i fönstret. Använd sedan en  mjuk svamp när du rengör utsidan av fönstrets fönsterbåge och karm, samt fönsterbräda. De brukar vara svarta av smuts, om det är länge sedan du tvättade dem rena. Är inte fönstren torra efter det, kan du alltid använda tidningspapper, eller hushållspapper för att få en glänsande yta. Det viktiga är att du inte får ränder från en fönsterraka. I så fall är det bäst att du torkar på nytt med en fuktad trasa, så att du får bort allt från fönstret.

Tvätta fönster

Inte fel att använda vanligt diskmedel

Om du vill kan du alltid använda diskmedel på trasan när du rengör det. För att sedan torka rent, kan du ta en sprutflaska då du blandar vatten med några droppar vinägersprit och sprutar på fönstret. Sedan torkar du rent fönstret.

Tycker du det är svårt att hitta tiden och energin för att tvätta fönstren rena? Du är inte ensam om att varken ha energi eller tid för det. Du delar det med hundratusentals andra svenskar. Förra året ökade mängden ansökningar om RUT-avdrag med 25 procent vilket motsvarar nästan 1 miljard kronor. En hel miljard kronor! Nu innefattar ju RUT-avdragen fler tjänster än fönsterputsning, såsom IT-tjänster och trädgårdsarbete, men det är trots det en avsevärd summa som har gått till RUT-tjänster.

Vi använder RUT alltmer

– Den starka tillväxten visar att det finns en fortsatt stor efterfrågan på tjänster i hemmet. Allt fler har ett behov av att ta hjälp hemma för att få vardagen att gå ihop, säger Maria Andersson, som är VD på företaget  Hemfrid, till affärsvärlden.se

Med hjälp av RUT-avdraget blir det inte dyrt att anlita fönsterputsning och be någon hänga upp ens gardiner. Behöver du annan städning kan du även be om det, såsom storstädning, hemstädning och mattservice. Mattor kan vara väldigt svåra att damma av, om man har det minsta ont i hjärtat, eller ett svagt hjärta.

20 Apr 2018