Är du i behov av fönsterputsning?


Rena fönster gör en stor skillnad på helhetsintrycket av en lägenhet eller en villa. Det blir ett klarare ljus direkt med rena fönster. Och världen där utanför ser helt annorlunda ut. Allt fler tar fasta på detta faktum vid bostadsvisningar inför försäljningen och ser till att fönstren är skinande rena. Solens strålar är obarmhärtiga mot smutsiga fönster. All smuts syns.

Det är inte helt enkelt att få ett perfekt resultat när det gäller fönsterputsning. Många fönster ser olika ut och det gäller att ha rätt teknik och redskap. Man måste vara oerhört noggrann och arbeta systematiskt för att det inte ska bli ränder, flammor eller små fläckar för fönstren.

Putsa fönster

Hur ofta ska man putsa fönstren? 

En bra tumregel är att rengöra fönstren ett par gånger om året. Det håller fönstren rena, men det inte många tänker på, det förhindrar även repor och missfärgningar. Om man dessutom har fönster som vätter mot en trafikerad gata eller väg kan det behövas att göra ännu oftare. Det nordiska klimatet med snö och regn gör att fönstren slits och smutsas extra mycket här uppe hos oss.

Bor man i lägenhet några våningar upp är det besvärligt att patsa på utsidan och man inte har vändbara fönster. Det krävs specialverktyg och kan byggställning eller skylift vilket är ett stort projekt. På ett större hus kan vara mycket tidkrävande och tungt. 

På till exempel butiker och restauranger ställs extra höga krav på rena fönster för att ge ett gott intryck för kunder och förbipasserande.

Hur putsar man fönstren på ett effektivt sätt?

Bra redskap och putsmedel är ett måste för att resultatet ska bli bra. Först och främst behöver man en vanlig hink eller sprayflaska, fönsterputs (det går faktiskt även bra med vanligt diskmedel), svamp eller svampduk och en riktigt bra fönsterskrapa.

Sedan ska man spraya eller fördela fönsterputsen med svamp eller svampduk jämnt och noggrant över fönstret. Skrapa noggrant fönsterytan och glöm inte att torka den ren efter varje drag för att inte ska bli ränder och missfärgningar.

Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller ammoniak. Man ska alltid börja med utsidan av fönstren först. Börja med att torka av den värsta smutsen med en microfibertrasa för att sedan torka av lister och glasytan med en varm och fuktig trasa. 

Kontakta en städfirma när du i behov av hjälp med fönsterputs i Stockholm. Du kan givetvis använda RUT-avdraget så får du 50% avdraget direkt på fakturan och städfirman sköter all administration.

 

1 May 2019