Skillnad mellan rengöring och desinficering


I denna extrema tid så är hygien ytterst viktig och de allra flesta av oss anstränger oss i vårt yttersta för att förhindra smittspridning. Vi tvättar händerna, vi använder sprit och vi försöker hålla avstånd till våra medmänniskor. Ett exempel på att vi gör det bra är att vinterkräksjukan i år drog sig tillbaka hela sju veckor tidigare än normalt. Det är emellertid skillnad mellan rengöring och desinficering. Här ska vi reda ut hur denna skillnad ser ut.

Rengöring och desinficering blandas ofta ihop och även om de har samma mål - en ren yta - så finns det skillnader. Talar man om rengöring i generella termer så handlar det om att göra rent för ögat. Det innebär att du städar och att du torkar av ytor så att de inte är smutsiga och att de dels ser rena, fräscha och inbjudande ut och dels också förhindrar att mikroorganismer sprids. Det senare kan minska exempelvis smittspridning och det är således ytterst viktigt i dagsläget. I ditt hem så är exempelvis tvål och diskmedel ypperliga produkter att använda för att minimera spridningen av vissa smittoämnen.

Än viktigare blir då desinficering som handlar om en mer djupgående rengöring. Det innebär att man rengör med värme eller med speciella produkter. Här ska - för bästa effekt - en kombination ske. Det vill säga. Du rengör först och därefter så sker en desinficering.

Ser man till de nya rutiner som vi tagit till oss som en följd av Corona-epidemin så är kombinationen handtvål- och handsprit ett bra exempel på hur du agerar för att effektivt döda smittoämnen. Du tvättar dina händer under varmt vatten och använder dig av handtvål. Därefter så torkar du - gärna på papper - och tr lite handsprit som får självtorka in i huden.

Desinficering av vanliga saker i hemmet

Värme är alltså en viktig detalj då man talar om att desinficera föremål och saker. Vi tänkte titta lite närmare på några enkla knep kring hur du kan få ett rent hem på djupet och hur du ska gå tillväga för att minska risken för smitta hemma hos dig. Vi går igenom några av de vanliga smittspridarna och hur du ska göra för att få dessa rena.

  • Skärbrädan. En skärbräda behöver - med jämna mellanrum - en lite mer avancerad och grundlig rengöring än att bara ställa den i diskmaskinen. Ett enkelt sätt att desinficera den är att använda kombinationen citron och salt. Börja med att skära en citron på mitten och gnugga därefter halvorna - var inte snål med saften! - mot ytan. Låt det torka in i några minuter innan du lägger på grovt salt och låter det dra en stund. Efter detta är det bara att köra en maskindisk som vanligt. Både salt och citron innehåller antibakteriella ingredienser.
  • Nycklarna. Nycklar är rena bakteriehärdar och idag så måste vi vara ytterst noggranna med att rengöra - och desinficera - dessa. Lösningen är väteperoxid som du gnuggar försiktigt på alla nycklar någon gång per dag.
  • Disktrasor och tvättsvampar: Disktrasor och svampar används för tydliga syften - att rengöra saker. Det innebär att de ofta blir kontaminerade och därmed också kontraproduktiva. Du tar din disktrasa för att rengöra en yta - men i själva verket så sprider du bara en massa bakterier och smittoämnen. De fastnar på ytan och de sätter sig på dina händer. Lyckligtvis så finns det enkla lösningar på detta problem. Ett av de bästa sättet är att använda vinäger - vitvinsvinäger, närmare bestämt. Det hela är enkelt: fyll en skål med vatten och fyll på med vitvinsvinäger. Därefter så placerar du trasan/svampen i skålen och kör ett par minuter på hög effekt i mikrovågsugnen. Bakterierna försvinner och den odör som normalt sätter sig i svampen eller trasan avlägsnas också effektivt.

Där hade vi några tips kring hur du, med enkla medel, kan undvika att sprida smitta. Det viktigaste handlar emellertid om att lyssna på experterna, vara noggrann med handhygienen och att hålla avstånd till andra människor.

7 Apr 2020