StädTips

Smarta städtips från proffs på städning

Städblogg - allt om städning

Hemstädning är en bra lösning

13 mar 2018

Har dygnet fått färre timmar? Naturligtvis inte, men det är en fråga som många ställer sig idag i vår alltmer uppskruvade tidsera. Fler och fler personer jobbar heltid – gärna med lite övertid inräknat och då vi idag även har större krav på andra saker – träning, matlagning och socialt umgänge – så drar tiden lätt iväg. Det gör att andra saker får stryka på foten och prioriteras lägre. Det är inget fel i det – vi har alla val att göra och anse man att familjen, vänner, jobbet och sin egen hälsa ska placeras före exempelvis städning av hemmet så är det någonting som man aktivt väljer – och ska få göra.

Men, hemmet kommer inte att städa sig själv. Det är nämligen just denna sak som ofta blir petad till förmån för annat och lyckligtvis så finns det andra lösningar att använda inom denna viktiga fråga. Även om man själv saknar tiden för att städa så är det något som måste göras. Vi trivs bättre i en ren miljö och sett till rent hygieniska skäl så är ett sådant något som kan förhindra sjukdomar och andra otrevligheter.

Hur ska man då göra och tänka? Varför inte göra det som så många andra i dagsläget gör; nämligen att anlita ett städföretag för professionell hemstädning. Det finns bara fördelar med denna lösning (förutsatt att man hittar rätt företag – något vi ska titta närmare på senare i texten). Genom professionell hemstädning så kan du och din familj få mer tid över för varandra, du kan hinna träna, du kan jobba den där extra timmen, du kan hinna träffa vänner och - framförallt: du slipper den där knuten i magen över att du inte hunnit städa. Du öppnar dörren till ditt hem i Helsingborg (eller var du nu än må bo) och möts av ett rent sådant. Det är definitivt värt att betala för.

Värt att veta om hemstädning

Vi tänkte förklara lite hur man ska tänka gällande hemstädning och hur man kan hitta rätt partner (städfirma) inom detta. Helt lätt är det inte. Tyvärr så varierar kvaliteten kraftigt mellan alla olika verksamheter. Bor du i nämnda Helsingborg så finns det där extremt många städföretag som alla erbjduer hemstädning och där man gör detta till olika priser. Frågan är vilken av alla dessa du ska välja? Förhoppningsvis leder dessa punkter dig rätt:

 • F-skattsedel och personal Kolla upp att företaget har F-skattsedel först och främst. Hur många anställda man har är i sammanhanget ingen viktig punkt - den stora frågan handlar om hur många av de anställda som arbetat för företaget under en längre tid? En städfirma som erbjuder schyssta villkor är alltid att föredra och personalomsättning är en tydlig indikator kring detta. Kollektivavtal ska du också fråga efter.
 • Städare De flesta städföretag erbjude ren provstädning innan du skriver ett avtal. Välj det - det ger definitivt svar på hur pass skickliga man är samt hur lång tid som behövs (och som kommer att skrivas på din faktura). Vid provstädningen kan du även förklara mer ingående om vad du tänkt dig. Kort sagt: vad ska städaren fokusera på i ditt hem i Helsingborg; finns det något område där extra fokus ska läggas? Den här punkten omfattar även vem som ska utföra din hemstädning. Det finns definitivt en trygghet i att ha en och samma städare varje gång. Av förklarliga skäl: det handlar ändå om ditt eget hem.
 • Priset : Du vill naturligtvis inte betala för mycket för din hemstädning. Men, det finns en uppenbar risk i att välja det billigaste erbjudandet också – god kvalitet kostar, helt enkelt. Det som rekommenderas för att sänka priset är att ingå ett lite längre avtal. Är du nöjd med din hemstädning så kanske det finns ett värde i att binda upp dig över ett helt år? Då blir det billigare. Se dock till att det går att säga upp om du skulle vara missnöjd eller om du exempelvis skulle flytta till en annan bostad i Helsingborg

Alla kan inte städa

22 feb 2018

Det är inte alla som kan städa, även om man lätt tänker att det kan väl alla. Det är inte alltid man har kunskapen och tekniken för att kunna städa hemma. Det  krävs att man har kunskap om vilka medel som är rätta för de olika inredningarna vi har hemma.

Du måste använda rätt medel mot skadedjuren

Vet man inte vilka medel som tar bort vissa sorts bakterier, kan man i värsta fall bli sjuk då bakterier gror hemma i hörn och vrån. Man kan även hålla skadedjur borta med rätt sorts städning. Det har dessvärre blivit allt vanligare att vi får med oss skadedjur från resor utomlands. Till exempel ska man aldrig låta en resväska ligga öppen under en säng på hotellet där man tillbringar sin semester.

Man ska heller inte hänga in kläderna. Det bästa stället för en semesterväska är att låta den ligga på en bänk i rummet och låta alla kläder ligga kvar i d en under semestern. Stäng resväskan när du har tagit ut det du behöver. På det sättet kan du förhindra till exempel vägglöss från att komma hem med dig. Vägglöss är egentligen ofarliga, men de kan skapa onödigt obehag.

Få bort alla silverfiskar

Det är också ett sätt att inte få skadedjur hemma, som till exempel silverfiskar, som också de är ofarliga, men kan skapa obehag för dem som råkar få dem hemma. Städar man regelbundet hemma kan man undvika alla slags skadedjur från att få fäste. Men vem hinner det? Även om man kanske hinner ta några tag med dammsugaren blir det endast en städning på ytan.

Detta ingår i en hemstädning som du får från ett städföretag

Badrum: 

Rengöring av handfat, dusch, badkar och toalettstol

Kök: 

Avtorkning av disk- och arbetsbänkar, köks- och garderobsdörrar

Alla rum: 

Dammtorkning av inredningen, dammsugning av golv och våttorkning

Detta måste till för att hålla skadedjur borta

Allt detta är något som behöver göras hemma för att veta att man kan hålla skadedjuren borta. Många vet inte vilken sorts städning som krävs för att verkligen ha ett rent hem. Om man inte själv hinner, kan man anlita en professionell städfirma som gärna gör det åt en. Var hittar man en som är bra och trevlig städare?

Googla hemstädning i den ort där du bor

Känner man inte till någon på rak arm kan man alltid googla hemstädning Jönköping, om det är där man bor. Annars googlar du hemstädning och sedan ortsnamnen där du bor. Du kan be om en kostnadsfri offert så du vet vilka priser som de erbjuder. Sedan kan du till och med få en billigare hemstädning innan ni bestämmer er för en varaktig städning av ditt hem. Minns att du kan få dra av RUT-tjänster om du äger din bostad. Då kan du få maximalt 25.000 kronor per år och per person. Många företag drar av det direkt så du slipper hantera ansökningsblanketter. Bra, eller hur?

Så ska du städa köket

19 jan 2018

Är det dags att städa hemma? De flesta brukar bara torka av diskbänk och diska under veckorna, men inte hinna städa sin lägenhet eller villa. De flesta brukar bara hinna städa under helgerna, så därför vill man kanske inte spendera hela dagen under helgen. Därför kommer här en kort guide på hur du kan städa på ett effektivt sätt.

Det är ju viktigt att städa köket. Det är där all maten förvaras och tillagas. Många skadeinsekter kan dras till ett smutsigt kök som flugor till en sockerbit. Det är viktigt att inte lämna matrester kvar, i disken, eller på bordet. Därför är det viktigt att skölja av disk och torka av matborden. Har man en bordsduk bör de skakas av efter varje måltid. Förutom det dagliga städandet bör man rengöra mer ordentligt varje vecka.

Skafferi och kylskåp

Då bör man torka av skafferiets hyllor, torka av kylskåpshyllorna. Många tänker inte på att det kan bli smuligt och fullt med fläckar i kylskåpet. Det är viktigt att med jämna mellanrum torka av hyllor och lådor i skafferiet för att behålla maten fräsch. Passa samtidigt på och släng gammal mat. Då får du en bättre lukt i kylskåpet. Ta loss hyllor i kylskåpets dörr. Diska dem och ställ så de kan torka. Torka av alla andra hyllor. Diska även lådorna och ställ dem för torkning.

Spis och ugn

Förutom att alltid torka av spisen efter varje gång som du har använt den, bör du varje vecka rengöra och torka av spisen mer ordentligt. Då tar du värmeknapparna (om du har sådana). Du rengör på utsidan av spisen. Spraya i ugnen med ett medel som löser fett. Låt det står och dra. Torka sedan bort med stålull alla fettfläckar, torka sedan med en disktrasa bort det som kommer ur stålullen. Skölj trasan ordentligt och torka rent i hela ugnen.

Fönsterbrädor och golv

På vardagarna behöver du inte torka av fönsterbrädor, men det bör du göra i din veckostädning. Torka även av fläkten ovanför spisen. När du har torkat av spis, ugn, fläkt och fönsterbrädor bör du dammsuga och ta med vatten och såpa på golvet så du får bort alla fläckar vid diskbänken och spisen. Torka även kökskåpen med en ren trasa och rengöringsmedel.

Sopor

När du städar är det viktigt att slänga alla slag sopor som samlas i köket. Passa på att rengöra under diskbänken. Där samlar det sig ofta smuts och matrester. Sortera så gott det går, glas för sig, plåt och aluminium för sig, pappkartonger för sig och så vidare. 

Så fick städare utan erfarenhet 30 000 kr i lön

25 nov 2017

Städare är ett yrke med relativt låg lön. När tidningen Kommunalarbetaren sammanställde genomsnittslönen för städare runt om i Sverige landade siffran i de flesta kommuner på mellan 21 500-23 500 kr. Visserligen spelar erfarenhet och var i landet man jobbar in men något högavlönat yrke är det knappast. Det är ytterst få som får 30 000 kr – men det fick ett par städare i Uppsala. En händelse som uppmärksammades av media och fick facket att bli starkt upprörda.

Händelsen utspelade sig år 2010 då kommunen bestämde sig för att skapa en ”skräpdebatt”. Fyra ungdomar valdes ut som fick jobbet ”superstädare”. Fyra timmar varje dag skulle de städa upp gator och torg i Uppsala och sedan skulle de blogga om sina upplevelser. Exakt hur lång tid det förväntades ta att blogga framgick inte men de fick betalt för 8 timmar varje dag. Efter en månad skulle lönen betalas ut på 30 000 kr.

När ungdomarna intervjuades visade det sig även att de hade genomfört exakt samma jobb till betydligt lägre lön. En av tjejerna säger till media att hon kunnat göra det för en tredjedel dvs. 10 000 kr.

Medellön 19 300

Samma år som detta ”experiment” genomfördes hade städare i Uppsala en medellön på 19 300 kr. Detta enligt facket Kommunal. Siffran gäller därmed enbart kommunalt anställda och inte de flertal städföretag i Uppsala som vänder sig mot privatpersoner och erbjuder hemstädning, flyttstädning och liknande. En del statistik visar att medellönen är högre för de som utför hemstädning mot de som utför kommunal städning. Men det skiljer ändå inte mer än någon tusenlapp. Med tanke på att ungdomarna fick 30 000 kr utan erfarenhet och längre utbildning var det många som blev upprörda.

Kristina Solid, som då var ordförande i den lokala Kommunalsektionen, kommenterade händelsen med ”Det är rent ut sagt för jäkligt”

Pressade priser och löner

Det kan tyckas vara lockande att erbjuda 30 000 kr för ett städjobb. Men samtidigt kan det alltså ge en extremt skev bild av verkligheten. Sju år efter att denna händelse inträffade erbjöd flera städföretag hemstädning i Uppsala för ca 175-185 kr timmen efter RUT-avdrag. Det innebär att städare som utför hemstädningen får ca 20-23 000 kr per månad. Visserligen kan det tillkomma vissa OB-tillägg men det handlar ändå inte om högre löner. En del kritiker mot ungdomsprojektet menade därmed att kommunen skapade en felaktig bild av städbranschen.

Hemstädning och Rut-avdraget är nödvändigt

3 okt 2017

Få saker har delat det svenska folket i två så tydliga läger som Rut-avdraget. Kort sagt – antingen är man för- eller emot; det finns liksom inget mellanläge. Ser man till den andra skatterabatt som finns att använda – Rot-avdraget – så finns det inte samma hätska debatt kring den. Grunden till den uteblivna debatten ligger i att man anser att alla kan städa – men att inte alla klarar av att snickra, renovera och bygga nytt.

Ser man det hela ur det perspektivet så gör man det väldigt enkelt för sig. Vi anser nämligen att rut-avdraget – såväl som Rot-avdraget – är en absolut nödvändighet. Detta baserar vi på några punkter som vi tänkte rada upp nedan:

 • Alla har inte tid. Att få hjälp med exempelvis hemstädning gör att man som familj får en chans att göra saker som man annars inte skulle hunnit med. Det behöver inte handla om att man ska gå på bio eller en fotbollsmatch; tiden går snarare åt till viktiga saker som läxläsning, träning och för att ta sig till- och från jobbet. Extra tydligt blir detta i Stockholm. Bor du i exempelvis Bromma så kan pendlingen verkligen sno åt sig mycket dyrbara tid – hemstädning i Bromma blir i det läget absolut nödvändigt!
 • Fler får jobb. Att man kunnat se att fler och fler städföretag startat i kölvattnet av Rut-avdraget går inte att ignorera. Fler personer får jobb och staten får in mer pengar; trots att man rabatterat priset. Den person som genomför en hemstädning i ett hus i exempelvis nämnda Bromma får dels lön och dels också pension.
 • De svarta jobben har försvunnit. En viktig del i Rut-avdraget är att det gjort att de svarta jobben försvunnit från marknaden. Något som tidigare varit ett stort problem och där mörkertalet varit nästan gigantiskt. Vi skulle här dessutom – som en liten brasklapp – vilja säga följande: De som nu vant sig vid hemstädning och ett rent hus – hur troligt är det att de avstår denna om rut-avdraget försvinner? Vi tror att de flesta kommer att ha kvar sin hemstädning; men vi tror inte att så många är beredda att betala fullt pris för tjänsten. Något som alltså leder till att en svart hemstädning åter kommer tillbaka in på marknaden. En svart hemstädning där statskassans andel blir exakt noll kronor.
 • Alla är nöjda: kunderna är nöjda, företagen är nöjda och de anställda hos dessa företag är nöjda. Varför ändra på ett vinnande koncept? Så länge exempelvis hemstädning och andra hushållsnära tjänster fungerar på samma tillfredsställande sätt som de gör idag så bör man låta det vara så också.

Sopmaskiner - Frågor & Svar

3 aug 2017

Sopmaskiner – frågor och svar

En sopmaskin är ett bra redskap när en större yta ska städas. Det går snabbt, är ergonomiskt och effektivt. Samtidigt är det en maskin man ofta inte är särskilt bekant med om man inte jobbar inom städbranschen eller redan äger en av någon anledning. I den här texten vill vi samla vanliga frågor och svar till dig som funderar på att köpa en sopmaskin, eller som bara vill lära dig mer om dem.

Vad drivs en sopmaskin av?

Sopmaskiner kan drivas på flera olika sätt. Till exempel finns det hand-, gasol-, bensin- och batteridrivna sopmaskiner. Även sopmaskiner som går på diesel kan man stöta på både den svenska och den internationella marknaden. De som är handdrivna används ofta för lite mindre ytor, medan de andra brukar användas på ytor som är större än 250 – 350 kvadratmeter.

Vad kostar en sopmaskin?

En fråga som är mycket svår att ge ett rakt svar på. Det beror helt enkelt på vad dina behov är. Ska du städa en mycket stor yta regelbundet med den, behöver du sannolikt en sopmaskin med en kapacitet utöver det vanliga. Med det följer också ett högre pris. En manuell sopmaskin ligger ofta runt någonstans mellan 1 000 till 1 500 kronor, men det finns sopmaskiner till både lägre och högre priser än detta. Samtidigt finns det bensindrivna sopmaskiner till priser som går över 7 000 – 8 000 kronor.

Vilken sopmaskin passar mig bäst?

När du ska välja en sopmaskin är det bra att först och främst utgå ifrån dina behov. Om det är mindre områden du ska städa kan det räcka med en billigare handdriven sopmaskin, som också har lite lägre kapacitet. Har du istället stora områden du ska rengöra kan det vara läge att införskaffa en sopmaskin med driv. Till exempel en med gasol- eller bensindrift. Dessa kan sticka iväg ganska mycket i pris, beroende på modell och arbetskapacitet. Ekonomin är en viktig faktor, och ingen vill nog betala mer än vad man behöver.

Var brukar en sopmaskin användas?

Sopmaskiner används normalt sett på större ytor som behöver städas snabbt, och där människor ofta rör sig. Till exempel kan det handla om:

 • Stora verkstäder
 • Stall
 • Fastigheter
 • Parkeringar
 • Villor med stor asfalterad yta runt omkring
 • I andra offentliga miljöer

Kan en sopmaskin köras på våta ytor?

Det beror på modell. De flesta sopmaskiner är inte utformade för att användas på våta underlag. Det här beror främst på borstarna. Det finns dock modeller av vissa varumärken där borstarna är snedställda, vilket gör att körning på vått underlag blir betydligt enklare. Det bästa är att helt enkelt höra med företaget du ska köpa sopmaskinen för att vara säker.

Tips för att göra bilen lite fräschare

7 jul 2017

Kör du bara på asfalt i Stockholm? Eller kör du i terräng ute på glesbygden? Oavsett var du kör kommer din bil då och då att behöva fräschas upp. Hur ofta den behöver tvättas och städas beror givetvis på hur mån man är om den och i vad för slags landskap och terräng det är man kör i. Någon som kör i Stockholm kanske inte behöver tvätta bilen jätteofta – samtidigt är det fler människor som ser bilen i en storstad och något som gör de flesta mer benägna att hålla bilen hel och ren.

Om du tycker att din bil behöver fräschas upp lite kan den här texten förhoppningsvis vara till nytta. Tipsen vi bjuder på är enkla att göra själv eller relativt billiga att anlita en firma för att få hjälp med. Har du redan gjort något av dessa tips?

Bilpolering

En bilpolering är något som både kan göras själv eller hos en firma. Den som bor i Stockholm har säkerligen flertalet firmor nära sig där det är enkelt att helt enkelt droppa in och få sin bilpolering gjord. Bor man däremot lite utanför Stockholm har man sannolikt färre firmor att välja mellan, även om firmor som utför bilpolering går att hitta på de allra flesta håll i landet.

Med en bilpolering kan den bil med sliten och matt lackyta få tillbaka sin forna glans. Det är hyfsat enkelt att göra själv, samtidigt som det inte kostar alltför mycket att få utfört hos proffs.

Rengör invändigt

Om det var längesen du rengjorde din bil invändigt gör detta susen. När tillräckligt lång tid har gått känns bilen nästan som ny igen om du gör ett noggrant jobb med bland annat våtservetter och dammsugare.

För mattorna brukar det räcka med att bara ta ut dem och skölja av dem med en trädgårdsslang. För instrumentpanelen och för vindrutan är ett tips att införskaffa särskilda våtservetter. De finns ofta att köpa på bensinmackar och verkstäder.

Precis som med bilpolering är detta givetvis något man ka betala för, för att då det utfört. Även här kan utbudet vara något tunnare i mer avlägsna platser, men bor du i Stockholm eller annan större stad är det inga problem att hitta någon som kan göra det.

Kontrollera skicket innan avfärd

En fräsch bil är inte bara en bil som är hel och ren – utan även en som fungerar bra. Att titta på till exempel oljan och lufttrycket i däcken är enkelt och betryggande att göra. Oljan kan på enkelt vis kollas utan närmare verktyg på de flesta bilar. Lufttrycket kan du däremot behöva åka till en mack för att titta på, såvida du inte har den rätta utrustningen i hemmet.

Är fönsterputs farligt i Stockholm?

29 jun 2017

För en tid sedan inträffade en tragisk olycka på Kungsholmen i Stockholm där en person omkom efter att ha utfört en fönsterputs på hög höjd. Anledningen till varför detta fall inträffade är ännu inte fastställt; men frågan bör ändå ställas – är det farligt att arbeta med fönsterputs i Stockholm? Svaret är att det alltid finns risker med att jobba från höga höjder – något som är en del av arbetet som fönsterputsare i Stockholm – och detta går även att applicera till yrken som exempelvis plåtslagare och takläggare.

Att det finns risker ska dock inte innebära att någon omkommer då han utför sitt arbete och här ligger faktiskt mycket ansvar hos företaget som skickar ut sina anställda på olika uppdrag också. Det handlar här om att alltid erbjuda säkerhetsanordningar, att alltid se till att dessa verkligen följs och att alltid utbilda sin personal i att tänka på sitt eget bästa i första första hand. Om det ska utföras en fönsterputs på fjärde våningen i Stockholm; ja, då måste företaget också trycka på att de anställda följer de vedertagna regler som finns, använder säkerhetslinor och ser till att arbeta försiktigt och enligt de modeller gällande säkerhet som tagits fram.

Det är nämligen just från sådana höjder som den största risken finns; den höjden är på det stora hela – för en rutinerad fönsterputsare – något som kan utföras med förbundna ögon; ett standardjobb i mängden i Stockholm. Kommer man högre upp än denna höjd så vidtar man de säkerhetsåtgärder som finns – men just från fjärde våningen och nedåt så ignorerar man riskerna som ett fall innebär.

Säkerhet i första rummet

Häri ligger alltså en kombination mellan ansvar både hos den som genomför en fönsterputs och företaget han är anställd hos i Stockholm – båda måste se till att att reglerna följs och att inga säkerhetsåtgärder åsidosätts. Jakten på snabba jobb och mer profit får aldrig gå ut över en människas liv och här har alla ett ansvar. Att erbjuda tjänsten med fönsterputs till företag och privatpersoner i Stockholm ska alltid ske på ett säkert sätt och man får helt enkelt poängtera för sina kunder att vissa uppdrag tar längre tid och att det handlar om sina anställdas leverne och väl.

Branschen har inte råd med att förlora liv enbart för att uppdragen på förhand ser enkla ut och för att företaget därmed kan tycka sig pressa in fler uppdrag. Säkerheten ska alltid sättas i första hand och detta oavsett vilken stad det handlar om. Att olyckan skedde just i Stockholm är dock oroväckande då staden tidigare drabbats av svåra olyckor och till och med dödsfall bland fönsterputsare; här krävs en rejäl attitydsförändring och mer utbildning bland de verksamma företagen i branschen.

Ordet säkerhet ska alltid sättas högst upp på agendan; därefter kan man skriva omsättning och olika plus- och minustecken.

Så fixar du vårstädningen

15 jun 2017

Om du inte redan tagit hand din vårstädning redan är det hög tid att börja tänka på det nu, för snart är ju sommaren här på allvar. I den här artikeln kommer vi att ge smarta tips om hur du snabbt får bostaden ren och snygg inför de ljusa månaderna för året. Smuts och damm syns ju mycket tydligare då…

Vi är medvetna om att många har en stressig vardag, med arbete och familj och så vidare, och att tiden inte alltid räcker till. Men hinner du inte med själv finns det många företag som kan hjälpa till med hemstädningen. Bor du till exempel i Stockholm har du alla möjligheter att hitta en bra hemstädservice till förmånligt pris. Dessutom gäller det så kallade RUT-avdraget för denna typ av tjänster, vilket gör att hemstädningen blir väldig överkomlig.

Men här fokuserar vi i första hand på hur du kan ta hand om vårstädningen själv.

Vi tar det område för område:

Så städar du köket

Rengör diskbänk och kylskåp ordentligt. En våt mikrofiberduk brukar räcka för att få fettfläckar och bakterier från rostfria ytor men skulle det inte göra det kan du använda diskmedel eller såpa. Samma rengöringsteknik gäller inuti kylskåpet. Här är det förstås viktigt att du är noggrann och rensar ordentligt bland matvarorna. Ett knep för att få bort dålig lukt är att låta en dagstidning ligga i kylskåpet under ett dygn.

Har du skärbrädor som är gjorda av trä är ett bra tips  att skrubba av dem med salt och en diskborste.

Ugnen kan du spraya invändigt med två delar såpa och en del vatten. Slå sedan på ugnen till 100-150 grader och låt den stå på i cirka tjugo minuter. Därefter kan du använda en svamp för att enkelt torka bort den ingrodda smutsen.

En liknande teknik kan användas för rengöring av mikrovågsugnen, men där ställer man skål med vatten och citronsaft och kör ugnen i två minuter på full effekt. Därefter kan man använda en våt svamp för att torka av.

Så städar du badrummet

Här är ofta ingrodd smuts i badkaret den svåraste nöten att knäcka. Det problemet kan du lösa genom att hälla salt på en citronhalva och skrubba. Finns det rostfläckar i badkaret kan du avlägsna dessa med en svamp med vinsyra på.

Avloppet är ett annat område som kan vara jobbigt att ta sig an. Här rekommenderar vi handrensing med en vaskrensare eller en vanlig diskborste. Därefter kan du spola avloppet med kokande vatten; för att få maximal effekt av spolningen kan du blanda i lite vinäger (cirka 50 milliliter) och lite bakpulver.

Toalettstolen och tvättstället är det inga konstigheter med. Använda såpa eller vanligt diskmedel för att rengöra dessa. Citronsyra kan användas för att få bort infärgningar på stolen.

Så städar du golv och mattor

En torr mikrofibermopp är tillräckligt för att tvätta golvet i de flesta fall. I svåra (smutsiga) fall kan man ha en våt mopp lite såpa. Har gummisulor lämnat svarta fläckor på golvet kan du använda ett radergummi för att få bort dem. Mattorna sopas med skurduk som är väl urvriden.

Behöver du hjälp med vårstädningen kan vi rekommendera ett besök på denna sida: www.storstädningstockholm.biz.

Arbetsmiljön för städare

21 maj 2017

Att arbeta som städare kan påfresta kroppen en hel del. Framför allt är det risk att rygg och nacke tar stryk. Som städare gäller det att tänka på ergonomin medan man arbetar, men det är också viktigt att ha rätt redskap. Ett för kort moppstativ kan till exempel få effekter på ryggen i längden.

Något som många städare använder sig av nuförtiden är skurmaskiner, vilka driver framåt av sig själva. En skurmaskin påfrestar inte kroppen på samma sätt, något som du kan läsa mer om lite längre ned i den här texten.  

Arbetsmiljön handlar dock inte bara om fysik. Något som många städare får räkna med är att byta arbetsplats ganska ofta. Detta eftersom städning ofta handlas på avtal som ofta kan vara ganska korta. Överlag är jobbet som städare socialt, då de ofta arbetar i lag och med många människor runt omkring sig.

Byte av arbetsplatser

Att byta arbetsplats ofta är något som vissa gillar, men som andra inte alls tycker är särskilt kul. En ny arbetsplats kan innebära nya utmaningar på jobbet, där kroppen i vissa fall kan påverkas.

Städare inom den offentliga sektorn får till exempel ofta byta arbetsplats. Detta eftersom de ofta handlar städning på avtal om tre år. Eftersom det ofta blir ett nytt företag som vinner upphandlingen nästa gång, får en städare inom offentliga sektorn räkna med många omplaceringar.

Även i den privata sektorn kan det bli frekventa byten av arbetsplatser. Ofta händer det att privatkunder flyttar eller säger upp städningen av andra skäl. 

Arbetstider

Städning sker ofta dagtid, men det blir allt vanligare att det även sker tidig morgon och eftermiddag eller kväll. För heltidsarbetare är det inte ovanligt att man arbetar i skift. Å andra sidan är många av jobbtillfällena inom städbranschen deltid.

Redskap, medel och maskiner

En städare behöver ha kunskap om olika rengöringstekniker, medel och hur olika maskiner (till exempel en skurmaskin) hanteras. Städare som använder sig av en skurmaskin städar ofta i industrier eller stora lokaler i allmänhet. Läs mer om skurmaskiner här.

Det blir allt vanligare, liksom i andra branscher, att man tar större hänsyn till ergonomin. Städyrket är dessutom ett väldigt belastningsskadedrabbat yrke, varför det är viktigt att vara försiktig under arbetet. Kanske leder den ökade medvetenheten om ergonomi till att allt fler firmor väljer att köpa in maskiner (till exempel en skurmaskin) som gör att personalen belastas mindre.

Varierande uppgifter

Arbetsmiljön för städare kan påverkas i och med att de kan behöva ta sig an uppgifter som går utanför städningen. Allt fler firmor väljer idag att erbjuda sina kunder ett så kallat servicepaket. I ett servicepaket åtar sig firman att även sköta om andra saker som hör företaget till. Till exempel kan det handla om att bemanna receptionen, vaktmästeri, postutdelning och att klippa gräset.

Värde i att ta hjälp med städning i Göteborg

19 maj 2017

Det finns numera både ett ekonomiskt och ett varmt värde i att som privatperson anlita en städfirma och få städning utförd i sitt hem. Gällande det rent varma värdet så är det naturligt; man kan som familj köpa sig mer tid och på ett bättre sätt addera mer kvalitet till varandra. Kort sagt; städning är stressande, det tar tid – men det måste göras och ser man till en familj så är tid alltid en bristvara som gör att även den bästa av planeringar riskerar att fallera och där exempelvis städning av ditt hem blir det som får stryka på foten.

Där finns alltså ett värde i professionell städning – kan exempelvis en familj i Göteborg anlita en städfirma under några gånger i månaden så kommer ett ok också att släppas från deras axlar och de kommer att kunna umgås på ett bättre sätt.

Det ekonomiska värdet då? Ja, och här kan vi till en början hålla oss till Göteborg. Vi gör det av den anledningen att det i en så pass stor stad finns en större chans att som kund få till stånd ett bättre pris. Detta tack vare konkurrensen och det digra utbud av städföretag i Göteborg.

Detsamma gäller naturligtvis även i andra större städer – Stockholm, Malmö och Uppsala – och tillvägagångssättet är detsamma oavsett: man kontaktar flera städföretag och ställer deras erbjudanden mot varandra till dess att man fått det pris för städning som man är beredd att betala.

Använd ditt rut-avdrag

Den andra delen av det ekonomiska värde vi nämnde gäller över hela landet och inte enbart för familjer i en större stad som exempelvis Göteborg. Här rör det ett avdrag som är möjligt att göra – Rut-avdraget – och som innebär att man kan dra av upp till halva arbetskostnaden för det jobb som städfirman lagt ner; detta med ett tak om 25.000 kronor per år och per person. Detta tak är det som kommit att justeras och det låg tidigare på 50.000 kronor. En halvering som dock låter mer dramatisk än vad den i själva verket är – tidigare var rut-avdraget för exempelvis städning kanske lite väl tilltaget och generöst.

25.000 kronor årligen och per person räcker fortfarande långt och motsvarar mer än väl verklighetens priser. Är man dessutom – som fallet är i många familjer – två stycken vuxna och rut-berättigade (något som man lätt kan kolla upp genom att logga in på Skatteverkets hemsida; lämpligen med hjälp av mobilt bank-id) så har man 50.000 kronor att förhålla sig till.

Kort sagt; det finns både ett ekonomiskt och ett varmare värde i att anlita en städfirma och på ett bättre sätt kunna planera sin vardag och sitt familjeliv.

Rengöra kristallkrona | Så rengör du en kristallkrona

28 apr 2017

Är du ute efter att skaffa en kristallkrona så finns en stort utbud på sajten https://www.lyster.se/.

En kristallkrona skapar ett mäktigt speglande ljus i det rum som den hänger i. I alla fall om kristallerna hålls efter och är putsade. Om man inte tar hand om kronan är risken att den tappar sin glans. Många drar sig för rengöring eftersom man tror att det är väldigt svårt. Men det behöver varken vara svårt eller ta lång tid.

 • Damma ofta

Den grundläggande rengöringen av en kristallkrona sker under veckostädningen. Ta en dammvippa och damma av kristallerna försiktigt. Genom att regelbundet göra detta behöver man inte djuprengöra lika ofta. Det kan mycket väl räcka med att djuprengöra en gång varje nionde månad.

Rengöra kristallkrona på djupet

 1. Välj om rengöring av kristallkronan ska ske på plats eller om den ska monteras ner. Om den ska hänga kvar är en rekommendation att lägga ett paraply under. Det uppfällda paraplyet kommer att fånga upp eventuella kristaller som faller ner utan att de går sönder.
 2. Lägg ut tidningspapper eller handdukar under paraplyet. Det är bra för att fånga upp smutsigt vätska vid rengöringen.
 3. Om man istället väljer att ta ner kristallkrononan för att rengöra den kan man lägga den på handdukar som ligger utbredda på golvet. När den läggs ner ska man lägga ner den sakta och medsols. Därmed kommer alla kristaller att lägga sig åt samma håll vilket underlättar rengöringsprocessen. Låt den alltid bli helt torr innan den hängs upp – vänta alltså några dagar.
 4. Vid nedmontering av kristallkronan är det en stark rekommendation att markera varje bit och rita upp hur den satt ihop. Det kan se enkelt ut när man tar isär den – men bli betydligt svårare när man ska sätta ihop den.
 5. Damma av först. Då får du bort en hel del damm och smuts som annars skulle fastna på trasan.
 6. Se till att stänga av strömmen. I och med att en kristallkrona lättast rengörs med vatten och vatten kan vara strömledande är det viktigt att stänga av strömmen innan man påbörjar arbetet.
 7. Putsa kristallerna med bomullshandskar. Man kan självklart ha en vanlig bomullstrasa men det går betydligt fortare med dessa handskar. Därmed kan man putsa kristallerna med händerna snabbt och effektivt. De allra största prismorna och eventuella armar kan behöva torkas av med trasa.
 8. Glöm inte glödlampan! Det är lätt att glömma glödlampan som lätt drar till sig både smuts och damm. Men gör ren den med en helt torr trasa. Risken är annars att lampan går sönder.

Lycka till!

Här kan du läsa mer om kristallkronor.

Dålig städning på skolor kan sänka elevernas betyg

16 apr 2017

Många skolor brister i sina städningsrutiner och det kan sänka elevernas betyg. De elever som lever med allergier kan känna av sin allergi och bli trötta under skoltid på grund av dålig städning. Är den allmänna hygienen dålig på skolor så kan elever undvika att gå på toaletten under skoltid. Detta är både dåligt för barnets hälsa då det inte är bra att gå runt kissnödig för länge, men även så försvinner koncentrationen helt när eleven inte kan sluta tänka på att hon eller han är kissnödig och bara räknar ner till man får gå hem och gå på toaletten. Då kan en hel timmes undervisning vara förgäves för eleven har haft någonting helt annat i tankarna. Man kan resonera att det är elevens ansvar att vara fokuserad på lektionerna, men om städningen är bristfällig eller icke existerande, så är det skolan som ska klandras. De har ett ansvar för att eleverna ska ha en bra arbetsmiljö och då inkluderas självklart rena skoltoaletter.

När en skola har bra städningsrutiner så blir eleverna gladare, mår bättre och presterar bättre på lektioner och prov. Det går att koppla till vilket jobb som helst, vi alla mår bättre av att känna att miljön runt oss är fräsch, ren och att vi kan gå på toaletten på jobbet för det är fräscht på toaletten. Vuxna tappar också koncentrationen om vi går runt kissnödiga och inte vill gå på toaletten på jobbet för den är ofräsch. Vi kan inte klandra barnen för att de tappar fokus om de inte ens kan gå på toaletten för den är så äcklig.

Om eleverna växer upp i en smutsig miljö i skolan så lär de sig inte fördelarna med att ha det fräscht runt omkring sig. En fräsch och ren miljö gör att alla mår bättre. Alla skolor har (om inte annat borde de ha) ett städföretag som sköter skolstädningen varje dag, men räcker det? Förhoppningsvis ja, men om inte så är det dags att leta efter ett nytt städföretag som kan göra det bättre. I vissa skolor finns det mellan 500-1000 elever så det blir smutsigt och det går fort, speciellt på vinterhalvåret. Ett bra städföretag gör så det inte märks på morgonen efter. Men det är skolans ansvar att se till att ha ett bra städföretag men även att eleverna blir måna om sin skolmiljö och gör det de kan för att hjälpa till att hålla sin arbetsplats ren och hel.

Ge våra barn möjligheten till att kunna prestera 100% i skolan, vi gör det genom att ge dom en bra arbetsmiljö och möjligheten att ta hand om den.

Läs mer om skolstädning här: www.skolstädningstockholm.se.

 

Hemstädning ger mer tid till familjelivet

30 mar 2017

I dag har många yrkesverksamma städmaterialsvårt att hitta tid till allt som ska göras i vardagen. I en familj är det inte heller bara vuxna som har många punkter på dagsschemat. Barnen kan ha många fritidsaktiviteter som sport, dans, teater och dessutom vill de naturligtvis träffa sina vänner. Var har all tid tagit vägen?, undrar du kanske. Så här späckade scheman hade väl folk inte förr?

Nä. Det beror på att barn i dag ofta har fler aktiviteter men också att både vuxna och barn rör sig över mycket större områden. I en stad som Stockholm betyder det ofta att föräldrar ska skjutsa sina barn mellan olika aktiviteter och hemmet. Det tar tid! Dessutom har många barn mer läxor och hemuppgifter som ska skötas efter skoltid än för några decennier sedan. Alla bäckar små gör att dygnets timmar äts upp.

För att få tid med familjelivet kan det vara skönt och ibland helt nödvändigt att ta hjälp med praktiska saker som städningen. Du som bor i Stockholmsområdet  eller liknande förort kan anlita professionell hjälp med hemstädning i Vallentuna från ett företag.

Vad får man för pengarna?

Du kan välja olika sorters nivå på hemstädningen och det styr förstås hur prislappen i slutänden blir. Men som standard brukar en rad delar ingå i grundpriset. Det är vanligt att en “vanlig” städning omfattar rengöring av arbetsytorna i köket, kranarna och kaklet vid spis och diskbänk torkas av. Det är ofta här smuts och rester från matlagningen samlas. Spisen och fläkten torkas också av och om det finns behov brukar även kyl och frys torkas med trasa utvändigt. Det betyder alltså att du får bort fläckar och fingeravtryck från vitvarornas handtag och dörrar. Dessutom tömmer hemstädfirman dina sopor och rengör sopkärlen.

På liknande sätt ser det sen ut i övriga rum. Mattor och golv dammsugas regelbundet. Soffor och andra klädda möbler dammsugs också. Speglar har en förmåga att lätt se skitiga ut eftersom en spegel drar till sig ljus och dessutom reflekterar allt smuts så att det ser ut att vara två fläckar istället för en på glaset. Dessa avfläckas i regel av städfirman. Fönsterbrädor, lister och golv brukar torkas av och sen töms papperskorgarna.

Alltid fräscht badrum

I en familj med barn slits ofta badrummet hårt och här är det svårt att hålla riktigt rent och fräscht för föräldrarna. Men med hjälp av en hemstädningsfirma kan städningen på toalett och badrum underhållas så ofta att badrummet aldrig hinner bli riktigt grisigt. I standardstäd för badrum brukar rengöring av badkar, duschkabin, handfat och toalettstol ingå. Vitvaror som tvättmaskin och tumlare torkas av, papperskorgen töms och spegeln rengörs från tandkrämsprickar och andra fläckar. Om din badrumsdörr blivit smutsig torkas även den.

Letar du efter städhjälp på Lidingö?

2 mar 2017

Om du har bestämt dig för att ta hjälp med städning på Lidingö ska du fortsätta läsa! Här har vi samlat lite information och tips inför städningar och kontakter med städfirmor.

Vanligtvis när man hör av sig till en städfirma är det för att man vill ha hjälp med hemstädning eller flyttstädning, åtminstone som privatperson. Företag brukar istället beställa kontorsstädning, städning av trapphus, byggstädning o.s.v. Men vad ingår då i en hemstädning respektive flyttstädning? Det kan du läsa om här:

En hemstädning är helt enkelt en städning av hemmet. Här gör man rent alla öppna ytor som bänkar, golv och öppna hyllor. Dammsugning och våttorkning får bort både damm och smuts effektivt! Soptunnor och matavfall bär man ut så att det inte bildas en unken doft i hemmet och dessutom rengör man såklart våtutrymmen som dusch, toalett och kök. Det som man själv oftast tycker är tråkigast så det är otroligt bekvämt att någon annan tar hand om det!

När det kommer till just hemstädning är det vanligast att man beställer tjänsten i abonnemangsform men det brukar även gå att beställa enskilt om man bara känner för att ta lite tid från sådana sysslor.

En flyttstädning fungerar på ungefär samma sätt som en hemstädning. Skillnaderna är att man gör mycket mer och mycket noggrannare. Istället för att bara ta de öppna ytorna går man in i varenda vrå och hörn för att få bort all smuts. Dessutom avkalkar man duschområden och putsar fönster så att man kan se ut ordentligt. Man brukar även rengöra avlopp och tömma dem så att det inte blir stopp direkt för de som ska flytta in. En mer omfattande städning helt enkelt!

Vid besiktningen kan det vara bra att både du och de nya ägarna kollar på om allt ser bra ut. Du bör vara med eftersom det är du som har kontakten med städfirman och de nya ägarna bör vara med eftersom det är de som ska flytta in.

Vad ska man tänka på när man beställer städning?

- Plocka undan dina saker så att städaren kommer åt ytorna ordentligt. Det är inte dennes ansvar att lägga rätt saker.

- Berätta om eventuella klagomål direkt så att de hinner åtgärdas i tid! Det är inte en speciellt bra idé att vänta någon vecka innan du klagar, logiskt nog.

- Prata om priset i förväg så att du vet ungefär hur mycket det hela kommer att kosta. Det minskar risken för konflikter senare.

Privatperson? Utnyttja RUT!

RUT-avdraget hjälper privatpersoner att anlita städhjälp och få tid över till viktigare saker. Man får nämligen skattereduktion på upp till 50 000 kronor per år. Är man två personer i hushållet får man alltså rätt till upp till 100 000 kronor istället. Detta gäller dock bara på arbetskostnaderna, inte milersättning eller material.  Summan dras av på fakturan så det enda du som kund kommer märka är att det syns på din deklaration vid årsskiftet.

← Äldre inlägg