Rengör din cykel med klassiska husmorsknep


Rengör din cykel med klassiska husmorsknep. En cykel kräver viss omsorg och ju bättre man tar hand om den - desto mer hållbarhet få man. En cykel kan, med rätt skötsel och underhåll, vara en vän för livet. Det innebär att man också måste lägga manken till och byta däck, byta kedja, fixa sadeln och då och då även se över stänkskärmarnas skick. Man ska även rengöra cykeln då detta håller rost och annat otyg borta. Rätt rengöring kan dessutom få en gammal cykel att se som ny ut igen.

Hur ofta du använder din cykel - och till vad - är naturligtvis avgörande i hur ofta och hur grundligt du ska rengöra den. Faktum är dock att många vardagscyklister skulle må bättre av att rengöra cykeln lite mer frekvent än vad man gör. En ren cykel är dels fräschare och dels så kommer den också att gå snabbare och smidigare att framföra. Man ska även tänka på att vägdamm och avgaser sätter sig på cykeln och att detta både påverkar livslängd samt utseendet.

Rengör oftare, det är vårt råd. Oavsett om det handlar om att du cyklar någon gång i veckan efter en vanlig cykelväg eller om du cyklar i skog eller längs landsväg. Din cykel behöver lite kärlek, så enkelt är det.

Så här gör du för att få en ren cykel

Vi tänkte rada upp några steg kring hur du ska agera för att rengöra din cykel och vi ska dessutom passa på att tipsa om lite annat smått och gott. Vi börjar emellertid med våra steg som ser ut som följer:

  1. Fyll en hink med ljummet vatten och såpa. Se till att cykeln står stadig - du kan med fördel vända den upp och ner - och gå metodiskt igenom alla delar. Ramen, kassetten, stänkskärmar och så vidare. Använd en tvättsvamp. För en vanlig cykel krävs sällan mer än såpa. Använder du något typ av avfettningsmedel så ska du se till att detta inte rinner ner i avloppet och hamnar i våra dagbrunnar.
  2. Olja in kedjan. Börja med att plocka bort bakhjulet. Då detta är gjort så kontrollerar du att kedjan är intakt och att den inte är alltför rostig. Om så är fallet - byt ut den mot en ny. En rostig kedja kan gå av och sker detta vid fel tillfälle så finns det också en stor skaderisk. Använd vanlig cykelolja då du oljar kedjan. Gör även en kontroll av sadelns skick. Är den av läder så kan du passa på att smörja in den med lite fett. Det förhindrar att den spricker.
  3. Rengör ekrarna. Det är lite pillrigt, men det går. Ett tips är att du plockar bort hjulen och därigenom möjliggör en enklare process vid rengöringen. Detta kräver emellertid att du även sätter däcken på plats igen och det tar lite tid. Vårt husmorsknep här är att använda ättika. Blanda lite sådant i en sprayflaska och fyll på med vatten. Spraya på och låt dra i några minuter innan du torkar av med en fuktig svamp. Ättika får dina ekrar att skina igen och det här kan du för övrigt prova på alla ytor som är metallic-färgade. Ättika är det bästa husmorstipset vi kan ge i samband med rengöring av din cykel.
  4. Mycket sand? Tänk på att viss smuts ska behandlas olika. Om du har mycket lera och sand på din cykel så ska du undvika att gnugga med en tvättsvamp. Det kan repa cykeln. Där bör du börja med att spola av cykeln med hjälp av en vattenslang där strålen är åt det mer strilande hållet. Använd inte högtryckstvätten då den skarpa strålen kan skada ytan.
  5. Viktigast! Det viktigaste området på din cykel och det som ska rengöras allra mest noggrant är dina bromsar. Bromsskivor där smuts fastnat kan vara livsfarliga. För att rengöra bromsarna ska du använda dig av ett speciellt rengöringsmedel som tagits fram specifikt för just cykelbromsar. Det finns att köpa i vanliga sportaffärer. Det ska användas både för bromsskivor och för vajrarna - oavsett om det är hydrauliska sådana eller mekaniska. Om du har möjlighet så se till att plocka bort delarna separat för en mer noggrann rengöring. Om de ser hårt smutsade ut och du samtidigt känner osäkerhet kring hur du ska montera av- och på bromsarnas delar så är rådet att du lämnar in cykeln på en verkstad. Det kostar inte många kronor, men det beslutet kan leda till att du förhindrar en allvarlig olycka. Fuska inte med bromsarna!

14 Sep 2020