Pusta fönster i Dubai – ett höjdarjobb


De som putsar fönsterna på Hötorgsskraporna i Stockholm eller Turning Torso i Malmö kan bara buga sig för de som utför samma uppgift på världens högsta byggnad – Burj Khalifa. För 36 fönsterputsare tar det hela tre månader att tvätta den fullständigt enorma byggnaden.

Det är den brittiska tidningen Telegraph, som skriver om fönsterputsarnas bravader i Dubai. Byggnaden, som ursprungligen skulle ha hetat Burj Dubai, sträcker sig hela 206 våningar upp i luften. Det här kan jämföras med Hötorgsskraporna i Stockholm som har ynka (i sammanhanget) 19 våningsplan.

Inte ens Stockholms högsta, tillika Sveriges näst högsta byggnad, Kaknästornet (som dessutom definieras just som ett torn snarare än en byggnad) kan överhuvudtaget mäta sig med Burj Khalifa. Kaknästornet får nämligen med sina 155 meter se sig förkrossande besegrat av Burj Khalifa, vars höjd på 828 meter till synes tycks sträcka sig ända upp i atmosfären.

Faktum är att tack vare dess höga höjd, kan man se solnedgången två gånger samma kväll. Står man först på toppen av Burj Khalifa och ser solen gå ner, kan man ta den extremt snabba hissen ner till marken och se solnedgången återigen – detta inom loppet av bara några minuter.

Två män jobbar med fönsterputsning

Arbetar på 600 meters höjd

Även om byggnadens totala höjd (inklusive torn) uppgår till 828 meter, befinner sig de högst belägna fönsterna vid en lite blygsammare altitud på 610 meter. ”Det är inget jobb man är avundsjuk på, men någon måste göra det” skriver Telegraph.

Fönsterputsteamet, som består av 36 arbetare, får bemanna 12 toppmoderna maskiner som låter putsarna färdas efter en räls som är fäst på byggnadens utsida.

Systemet kostar ca 50 miljoner kronor.

Det var ett Australiensiskt företag som budade lägst, och därmed tilldelades den omfattande uppgiften att hålla fönsterna på världens högsta byggnad ständigt presentabla. Hela Burj Khalifa har 24 000 fönster som uppgår till en sammanlagd yta av 120 000 kvadratmeter - något fler än Hötorgsskraporna i Stockholm alltså.

Hela fönsterputssystemet kostade ungefär 50 000 000 kronor att installera och tillverka. När det inte används, kan det gömmas bakom glaspaneler som finns utplacerade på olika höjder. ”Fantastisk byggnad”

Dale Harding, general manager på firman som fick det prestigefyllda uppdraget, säger att byggnaden i sig är helt fantastisk.

– Det är en fantastisk byggnad. Folk tänker bara på höjden, men också bredden och vidden känns helt enorm när man står precis vid den.

11 Oct 2016